Met de afschaffing van de woonbonus en de aangepaste registratierechten die daardoor van toepassing zijn sinds 1 januari 2020, kregen we opnieuw aangepaste tarieven voor de verkoopbelasting in Vlaanderen. Tijd dus voor een update. Ondertussen hebben we al een aantal geslaagde webinars en klassikale opleidingen over dit thema achter de rug. Heb je de kans nog niet gekregen om deel te nemen? Geen nood, ondertussen hebben we opnieuw een aantal sessies ingepland.

Wat interesseert de klant bij de aankoop van een pand? Twee zaken: “zie ik mezelf in dit huis in pyjama rondlopen?” en “past deze woning wel binnen mijn budget?”. Aan dat eerste kan jij als makelaar niet veel doen, maar aan het tweede wel omdat door jouw kennis inzake registratiebelastingen je soms een ander licht kan laten schijnen op de aankoop. Door het stellen van de juiste vragen tijdens het bezoek kan je op het einde van de rondgang vaak inschatten wat het kostenplaatje van de aankoop zal zijn… en dat is nu juist voor veel kopers vaak een ‘gamechanger’, want plots wordt een project haalbaar. Daar zit hem nu precies de meerwaarde van deze interessante opleiding. 

“Enkele duizenden euro’s minder kunnen het verschil maken tussen deal or no deal”

Aansprakelijkheid 

Vanuit een veelvoud aan praktijkvoorbeelden zal je je kennis over de vernieuwde registratierechten en de nawerking van de oude regimes kunnen bijschaven. Ook zal je antwoorden vinden op moeilijke cases zoals de combinatie van het voordeeltarief met snelle wederverkoop binnen twee jaar én meeneembaarheid. Ook het belang van de juiste clausules in de verkoopovereenkomst en disclaimers die je kan opnemen, komen aan bod. Foute clausules in het compromis kunnen bij registratie vaak ernstige schade opleveren, met soms aansprakelijkheid tot gevolg. Om ervoor te zorgen dat je bij zulke situaties het koude zweet niet uitbreekt en je bovendien geen fouten maakt, is een opleiding als deze dus zeer welgekomen. 

Standpunten vlabel 

Wat zal precies aan bod komen tijdens deze online opleiding? De afschaffing van de woonbonus en welk advies je vandaag aan je klanten kan geven. Quid met de federale woonbonus voor een tweede verblijf? Welke tarieven veranderen er in de verkoopbelasting en welke veranderingen zitten eraan te komen? Belangrijk daarbij zijn natuurlijk ook de interpretaties van de Vlaamse Belastingdienst (Vlabel). Gezien de veelheid en uiteenlopendheid van de standpunten is het niet altijd gemakkelijk om te volgen. Dus geven we een kort overzicht van de nieuwe standpunten die jouw praktijk ten goede komen. 

Deal or no deal 

Aan het einde van de opleiding krijg je trouwens ook nog een kort overzicht van de registratierechten in Brussel en Wallonië, aangezien het daar nog een tikkeltje anders verloopt dan in Vlaanderen. Zoals je kan zien, is deze opleiding een absolute meerwaarde in je kennisrepertoire. Niet alleen om tegemoet te komen aan je informatieplicht tegenover de klant, maar ook om te gebruiken als verkoopargument tijdens een lastige deal. Want enkele duizenden euro’s minder kunnen het verschil maken tussen deal or no deal. 

Registratiebelastingen en afschaffing woonbonus: zo ben je weer helemaal mee!

  • Turnhout: 29 september
  • Aalst: 29 oktober
  • Brugge: 19 november

Telkens van 14u-17u

  • Webinar: 16 november 

Van 10u-13u

Meer info en inschrijven