Met je vastgoedkantoor naar de 22e eeuw met AI

Veiligheidscamera’s die ‘gevaar’ zien en kunnen bepalen of ze menselijke hulp moeten inschakelen, domoticasystemen die gedragspatronen herkennen en je helpen om geld te besparen door bijvoorbeeld uw thermostaat aan uw gedrag aan te passen, verlichting die wordt gedimd als je tv kijkt en feller wordt als je kookt, ... Het zijn zaken die heel wat meer sciencefiction klinken dan ze in werkelijkheid zijn. In het Webinar ‘Artificial Intelligence voor de bouwpromotor en de vastgoedmakelaar’ begeleidt professor AI Erik Mannens (UGent) je in de wondere wereld van artificiële intelligentie en de applicatie ervan in onze sector. 

Professor, wat zal u precies behandelen tijdens dit Webinar? 

Erik Mannens: “We zullen alles rond AI holistisch en end-to-end, dus van begin tot einde, bekijken. Van voor het effectief bouwen tot het bouwen zelf, van onderhoud tot verkoop. Overal kan je artificiële intelligentie (in zijn meest brede vorm) gebruiken om processen te vereenvoudigen.” 

Kan u enkele voorbeelden geven van het gebruik van AI? 

Erik Mannens: “Er lopen nog zeer veel dingen suboptimaal waar AI-algoritmen het verschil kunnen maken. In de planningsfase zou je bijvoorbeeld door middel van drones de omgeving in ogenschouw kunnen nemen om te zien waar welk gebouw kan geplaatst worden. Generative design kan dan weer gebruikt worden tijdens het ontwerpen van je woning. Zo is er de beroemde architect Zaha Hadid, bekend van het Havenhuis in Antwerpen, die één van de eerste architecten was die generative design in haar projecten integreerde. 

Wanneer je woning er staat, maar je wil binnen je leven optimaliseren, dan kan je dit doen aan de hand van domotica of het verder automatiseren van je toestellen en een automatische interactie daarmee, van je ijskast tot je verwarming en sproeiers voor de planten. Het zoeken naar woningen kan je bijvoorbeeld zodanig personaliseren dat je alle info reeds hebt nog voor de klant bij jou terechtkomt. Je kan het zo gek nog niet bedenken of AI kan wel ergens een meerwaarde bieden.” 

Hoe zit dat dan precies met de aansprakelijkheid van de makelaar? 

Erik Mannens: “Dit is zonder twijfel een heel belangrijk aspect om mee rekening te houden tijdens het gebruik van artificiële intelligentie en zal daarom ook zeker aan bod komen tijdens dit webinar. Wat kan AI en wat kan het zeker niet? Wat zijn de huidige valkuilen? Hoe zit dat met de privacy? Al deze vragen zullen beantwoord worden tijdens deze opleiding. Je kan uiteraard ook algoritmes bedriegen, je kan hierdoor ook gemakkelijk discrimineren op geslacht, afkomst, enzovoort. Dit soort zaken moeten zeker bekeken worden om AI-toepassingen te optimaliseren.”

Waarom is deze opleiding een must voor de vastgoedprofessional? 

Erik Mannens: “Als je in vraag stelt wat de meerwaarde is van AI en bij uitbreiding van deze opleiding, wordt het misschien tijd om je wat meer te verdiepen in dit concept. AI zal dezelfde overrompelende impact op ons leven hebben als de intrede van elektriciteit zo’n 125 jaar geleden. Wie weigert AI toe te voegen aan zijn business, zal die business als eerste failliet zien gaan. Zo simpel is het. AI zal in eerste instantie heel veel repetitieve taken overnemen, waardoor er meer ruimte zal vrijkomen voor gepersonaliseerde 1-op-1 interactie.”

Die boodschap is duidelijk. Bedankt professor!

Artificial Intelligence voor de bouwpromotor en de vastgoedmakelaar

  • Leuven: 25 september
  • Antwerpen: 21 oktober
  • Gent: 30 november 
  • Webinar: 30 september

Telkens van 14u-17u

Meer info en inschrijven.