Na maanden zoeken eindelijk je droomwoning gevonden? Dan helpt een plaatsbezoek om te achterhalen of het wel écht jouw thuis kan worden. Wij geven je hier enkele tips voor een efficiënt plaatsbezoek.

 1. You got one chance to make a first impression. 
  Op papier kan het de perfecte woning lijken, maar in het echt kan het serieus tegenvallen. Het is daarom belangrijk om je thuis te voelen in iedere ruimte van de woning. Dat eerste gevoel kan helpen om knopen door te hakken als er toch twijfel bij komt kijken. Let ook zeker op opvallende geluiden. Als een trein die passeert opvalt stoort tijdens het bezoek, zal je dit ook opmerken als je uiteindelijk zou intrekken. 
   
 2. Neem je tijd
  Het is belangrijk om je tijd te nemen om elke ruimte in je op te nemen. Laat je niet afleiden en probeer om iedere ruimte goed te inspecteren en foutjes op te sporen. Aarzel ook zeker niet om vragen te stellen. Hoe meer antwoorden je nu kan achterhalen, hoe makkelijker je een beslissing zal kunnen maken. Wil je de zolder eens bezichtigen of heb je technische vragen, hou je zeker niet in. 
   
 3. Zoek verborgen gebreken
  De meest hardnekkige gebreken zijn meestal degene die je niet ziet. Een donkere plek op de muur wijst meestal op een vochtprobleem. Het is natuurlijk niet eenvoudig om zulke gebreken te ontdekken. De verkoper/verhuurder zal niet snel open kaart spelen, maar het kan altijd nuttig zijn om toch eens te informeren. Zo weet je waar je aan toe bent en of de mogelijke bijkomende herstellingskosten haalbaar zijn of niet. Eens het contract is getekend, ben je zelf verantwoordelijk voor de herstelling. Het is dus een kwestie van goed overwegen en rekenen op de eerlijkheid van de tegenpartij. 
   
 4. Buitenruimte
  Staar je niet blind op het interieur. De buitenkant en omgeving van de woning is minstens even belangrijk. Hoe is het pand georiënteerd? Is er ochtend- of avondzon op het terras? In wat voor wijk ligt het? Is er veel groen of niet? Bekijk ook zeker de gevel, de deur- en raamlijsten en eventuele bijgebouwen (tuinhuis, carport, garage, ...). Neem het volledige plaatje in je op, geen detail is te veel. Bekijk ook wat er in de buurt ligt? Zijn er scholen en winkels in de omgeving? Dit alles kan meespelen in de beslissing.

Een plaatsbezoek is het moment om je droomwoning te scouten. Dus neem je tijd en laat geen detail liggen!